zaterdag 9 februari 2013

Sluiterkensdag voor moeders


Wanneer de dochter een nieuwe term ontdekt, probeert ze zo snel mogelijk erachter te komen waarvoor die staat. Onze kalender geeft vandaag aan:“sluiterkensdag voor moeders” . Ze heeft het meteen opgezocht en waarschuwt me dat ik vandaag allicht nog word opgesloten.
Het internet leert immers het volgende::“Sluiterkensdag is een Vlaamse traditie die stilaan aan het verdwijnen is. Op sluiterkensdag mag iemand worden buiten- of opgesloten. Het zogenaamde slachtoffer werd pas weer vrijgelaten wanneer hij belooft iets (niet) te zullen doen of wanneer hij belooft de zogenaamde daders te trakteren.
Er zijn vier sluiterkensdagen, altijd de vier dagen voor Aswoensdag. Vandaag is het voor de moeders, morgen voor de vaders, maandag voor de meisjes, en dinsdag voor de jongens.”

Aan alle moeders vandaag waakzaamheid geboden!

4 opmerkingen:

 1. Zo leer ik nog eens wat zeg!
  Ik zal morgen eens checken bij mijn zoon, die is dit weekend naar zijn vader die de laatste jaren in Belgie woont..Kijken of hij het kent hihi.
  Lieve groetjes Hester

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ha ha ha....leuk om te lezen

  lieve groet jenneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volgens mij is deze traditie in Vlaanderen bijna uitgestorven. Ik had er in ieder geval nog nooit van gehoord. Ik vraag me ook af wat het verband met het begin van de Vasten is. (het internet legt die link maar ik snap ze niet)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Na zo'n leuke comment op mijn blog moet ik natuurlijk wel even op je blog komen spieken :)
  Sluiterkensdag, nog nooooit van gehoord. Dat wordt uitkijken dus vandaag voor jou ;)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...