maandag 25 februari 2013

Londen

Vermits mensen op blogs regelmatig over Londen informeren en wijzelf daar al heel vaak waren (zowel de dochter als de zoon studeerden er een jaar en dat bracht heel veel kamergezoek en allerlei ander veldwerk met zich mee). Hier even wat tips.

Musea die mij op mij het meest indruk hebben gemaakt.
1) http://www.courtauld.ac.uk/gallery/index.shtml De courtauld gallery: prachtige impressionistische en expressionistische werken (o.a. Monet, Van Gogh..) in een supermooi gebouw. (zie foto trappenhal, plein met fonteintjes, beeld met schilderijen op de achtergrond)
2) British Museum: groot, indrukwekkend (foto inkomhal)
3) http://www.npg.org.uk/: The national portrait gallery (foto gids met schoolkinderen)
4) http://www.royalacademy.org.uk/: The Royal Acadamy. Elke zomer grote tentoonstelling van werken van amateurs, grote kamers nokvol met allemaal te kopen kunst.


Shoppen:
Mooie markten, kraampjes, rommelmarkten:
1) Spitalfield en Bricklane (wordt ook al meer commercieel)
2) Camden : http://www.camdenlock.net/
Hoewel Camden alsmaar meer toeristischer wordt, is het toch een aanrader. Er liggen daar allerlei industriële gebouwen aan een mooie stroom (niet de Theems maar vraag me niet welke dan) die omzoomd is met cafeetjes en bars. Verder is het in Camden ook elke dag etnische markt met spullen van overal ter wereld: stoffen, hebbedingen, prullaria.
3) Portobello market: de markt zelf:antiek en duur, maar wel mooie winkeltjes in de buurt (zie soldaten in hout)
4) China Town: spreekt voor zich. Pal in het centrum. In de aangrenzende straten liggen heel veel restaurants en bars.
5) Islington. Absoluut te gek. Tube tot Angel, daar kom je automatisch in de hoofdstraat. Vlakbij ligt een klein straatje met allemaal brocantezaken (zie foto met winkel “Pennies”) Ook leuke restaurants (zie foto Gallipollicafe)
6) The seven dials: http://www.sevendials.co.uk/ Hippe winkeltjes in de buurt van Covent Garden. Toeristisch, duur maar toch de moeite om eens doorheen te stappen. Veel zelfmaakwinkels waar ze ter plekke spullen voor jou in elkaar steken (zie foto met vrouw die tas naait). Hier nergens eten want alles is er veel te duur. (zie pleintje met gekleurde huizen, één van de vele terrasjes)

Boeken: zeker Waterstones doen. Er bestaan een aantal van die winkels in Londen, maar die op Piccadilly is zeker de grootste en de beste. We hebben er Dita von Teese signeerde er toevallig op een keer dat wij daar waren.

Uitrusten en bekomen in parken:

1) Allertofste park: Kensington Gardens (zie foto met zwanen) met enorm grote pond en een mooi kunstpaviljoen in het midden van het park. Je kan daar ook Kensington Palace bezoeken. Verder is Kensington ook leuk om te winkelen, weg van de drukte van het centrum. (er is daar een metrohalte)
2) Lekker park: Green Park. Staat vol met ligstoelen en ijskraampjes. (zie foto) We noemen het het ‘blote-buiken-park” omdat vanaf de eerste zonneschijn alle Londense zakenlui daar ’s middags met ontbloot bovenlijf komen middagpauze nemen. (de foto’s van de behaarde blote buiken heb ik maar weggelaten) Echt een treat!


Stoffen:
1) Extreem mooi maar navenant duur: de stoffenafdeling van de fantastische woonwinkel Liberty : http://www.liberty.co.uk/
2) Te betalen: een aantal gezellige stoffenwinkels in Soho, er liggen er zeker drie in Wardour Street (zijstraat van Oxford street, metro Tottenham Court Road) Eén ervan is de foto met de vlaggetjes.
3) Voor de geïnteresseerden: zeker even naar Ridley Market. Je neemt de metro tot in Highbury Islington en stapt daar over op de Overgroundtrain. Je doet een halte of drie en als je nog bijna de enige overgebleven blanke passagier bent, is het tijd om uit te stappen (halte Dalston). Daar kom je dan op Ridely Road bij allemaal Afrikaanse winkels (sommige heel shabby, maar wel leuk) en daar is het ook elke dag Afrikaanse stoffenmarkt. Echt goedkoop. Ik heb er een aantal Dutch Wax’s gekocht.Een voorbeeld van de stoffenkramen daar zie foto “Dalston Mill Fabrics”.
4) Als je in Shoreditch metro uitstapt en vandaar de straat Bethnal Green Road afwandelt tot in bijna Bethnal Green, kom je het ene stoffenwinkeltje tegen het andere tegen. Bijna allemaal Azatisch met wondermooie, flinterdunne stoffen om sari’s van te maken (bij mij werden het haast allemaal kussens) Shoreditch zelf begint alsmaar meer hippe winkelbuurt te worden met alternatieve koffiebars en eettenten.


Uitstap:
- Echt de moeite en meteen een hele andere wereld: een boottocht naar Greenwich (http://www.visitgreenwich.org.uk/)
Al die keren dat we in Londen waren, zagen we er tegenop omdat het zoveel moeite leek, maar het viel ontstellend mee (niet lang wachten op de boot, slechts een zeer korte trip en helemaal niet duur). Je stapt op bij de Tower. Greenwich zelf is een pareltje. Mooie gebouwen en vooral een leuk winkeldorpje. Wel heel toeristisch. De boottocht zelf is trouwens ook de moeite waard omdat je Londen van een hele andere kant ziet.

8 opmerkingen:

 1. Wat leuk! Londen staat niet op mijn verlanglijstje maar wie weet ooit.......

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heeej London daar mag mijn zoon naar toe met school in juni dit komend jaar.
  Leuke foto`s zeg
  Lieve groetjes Hester

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw, ik zal even zoet zijn om dat allemaal eens uit te pluizen!
  Alvast heel erg bedankt voor de tips!
  Groetjes
  Isabelle

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ieuw, wat doen die halfblote mannen daar?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Duidelijk een pro wat Londen betreft ;-) Zijn die jongens niet van Abercrombie & Fitch?
  Waar is die eerste foto genomen? Zo mooi!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De mannen stonden bij een sportzaak en maakten reclame voor zwembroeken in de reclame. Wij zaten op he terras van "frozen yoghurt" er recht tegenover en konden later niet zoveel vertellen over de smaak van de yoghurt.

   De eerste foto is één van de pleintjes in de winkelbuurt "seven dials". Er zijn heel wat terrasjes voor een wijntje en een broodje.

   Verwijderen
 6. Ohhh daar wil ik ook nog eens een keer naar toe en dan kijk ik zeker op je aanbevelingslijstje voor ik ga...wauw die winkeltjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Daar komen mij veel foto's fel bekend voor :-)))
  Chinatown loop ik ook graag eens rond, bij momenten lijkt het wel alsof een mens echt in Azië is... In de zomermaanden wel beter wegblijven, de toeristen hebben het ook al ontdekt... Manmanman dat was druk afgelopen weekend...
  The national portrait gallery staat hier al lang op 't menu, voor mij vooral voor de fotografen (nogal wiedes), maar het lijkt wel alsof er télkens iets tussenkomt... Ook dit keer er niet geraakt. Ik verdenk De Man. Hij is gek op kunst, maar houdt niet van musea. Zucht...
  Shoreditch vind ik ook nog een leuke wijk. En spitalfields markt moét je op een donderdag doen, dan is er brocante (en rommel) te vinden, maar wel aan andere prijzen dan Portobello.
  Liberty ben ik deze keer zonder kleerscheuren in de portefeuille uitgeraakt (oef), heb me beperkt tot wat schrijfwaren.. Zoals ik al eerder vermeldde, de tapistry kits zijn zó schandalig duur... En had net dat in mijn hoofd om te kopen, maar als de prijs dan zo vies tegenvalt, dan kan ik mezelf niet "sussen" met iets anders. Gelukkig ben ik geen naaister, want met die stoffen daar....

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...