donderdag 28 februari 2013

Stip & vlek: absolute cuties


Iets waarover ik het tot op heden nog niet had: ik ben verzot op film. Daarstraks bekijk ik de affiche van de jeugdfilmweek (www.jekino.be) en viel ik meteen voor "Stip en vlek", een Zweedse animatiefilm voor 2,5 tot 5-jarigen die helaas in het Nederlands wordt ingesproken. Ik zou er veel geld voor geven om de ventjes in het Zweeds te horen. Zijn ze niet goddelijk? Je kan de trailer hier bekijken. Wie van jullie knutselaars slaagt erin om Stip en Vlek te produceren?

I confess: I really like to watch movies. This week I found a Swedish movie for children which I absolutely adore. You can see the trailer here.Aren't they divine?





A flow or not a flow












Doorgaans leef en werk ik behoorlijk intens in een veel te hoog tempo. Tijdens het lesgeven vink ik in gedachten het lijstje af voor het avondeten, bij het koken heb ik de laptop openstaan en tik ik nieuwe syllabusstukken, bij het strijken lees ik een boek en wanneer ik van de ene stageles naar de andere hobbel en de provincie doorkruis, heb ik een blocnote op de passagierszetel liggen om blogideeën te noteren en steekt er tegelijk een dvd’jte in om mijn Spaans bij te schaven. Tussendoor prop ik de zorg voor het huishouden (met de Franse slag) en in de weekends soigneer ik extra de echtgenoot en thuisgekomen kinderen. Dit alles lukt wonderwel en past soepel in de flow van de werk-week.

Maar o, wat een probleem, als die flow eenmaal stopt.
Vandaag bleek ik onverwacht compleet vrij van alle verplichtingen: geen lessen, geen bijscholing, geen stagebezoek, geen huisgenoten. Eindelijk de kans om het huis eens een deugdelijke, degelijke voorjaarspoets te geven.
Nobel voornemen, alleen is het uitgemond in een eindeloos gelanterfant en geprul. Schilderijen afgestoft en uiteraard allemaal op een andere plaats uitgeprobeerd. Kringloopdeken bekeken, te truttig bevonden,gedemonteerd en gewassen. Boeketje versgeplukte tuinbloemen geschikt in één potje,daarna in een ander, de tulpen van Valentijn waarvan ik om één of andere duistere reden maar geen afstand kon doen uiteindellijk na lang getwijfel en met pijn in mijn hart toch maar in de groencontainer gegooid, stapels bibliotheekboeken bij elkaar gesorteerd en de boeken met boete wegens veel te laat ,bovenaan gelegd, elk uur van de dag princess Leia de sneeuwpop gefotografeerd (hartverscheurend hoe ze alsmaar kleiner wordt en van aantrekkelijke prinses overgaat tot de scream-figuur, naar alien-achtige, over zwaan-erig tot het schattige stompje dat overblijft en hoogst verwonderlijk hoelang zo’n sneeuwfiguur standhoudt). En zonet bedacht dat de zoon in het weekend thuiskomt en jarig is, en de schrik slaat me om het hart want ik heb nog alleen maar een broodrooster gekocht (die had het begeven) maar natuurlijk is dat geen liefdevol cadeautje, dus vertrek ik dadelijk maar op zoektocht naar de stad.
En denk je dat er al iets is gepoetst in dat huis van me?





maandag 25 februari 2013

Gecrocheerde sjaal





De gehaakte sjaal komt net na de laatste sneeuwvlokken.
Gelukkig maar want heel veel warmte geeft hij toch niet met al die gaten erin.

My crochet scarf is ready just after the last snowflakes.
No worries: because it has so many holes in it, I guess the timing is not that bad.

Londen





Vermits mensen op blogs regelmatig over Londen informeren en wijzelf daar al heel vaak waren (zowel de dochter als de zoon studeerden er een jaar en dat bracht heel veel kamergezoek en allerlei ander veldwerk met zich mee). Hier even wat tips.

Musea die mij op mij het meest indruk hebben gemaakt.
1) http://www.courtauld.ac.uk/gallery/index.shtml De courtauld gallery: prachtige impressionistische en expressionistische werken (o.a. Monet, Van Gogh..) in een supermooi gebouw. (zie foto trappenhal, plein met fonteintjes, beeld met schilderijen op de achtergrond)
2) British Museum: groot, indrukwekkend (foto inkomhal)
3) http://www.npg.org.uk/: The national portrait gallery (foto gids met schoolkinderen)
4) http://www.royalacademy.org.uk/: The Royal Acadamy. Elke zomer grote tentoonstelling van werken van amateurs, grote kamers nokvol met allemaal te kopen kunst.


Shoppen:
Mooie markten, kraampjes, rommelmarkten:
1) Spitalfield en Bricklane (wordt ook al meer commercieel)
2) Camden : http://www.camdenlock.net/
Hoewel Camden alsmaar meer toeristischer wordt, is het toch een aanrader. Er liggen daar allerlei industriële gebouwen aan een mooie stroom (niet de Theems maar vraag me niet welke dan) die omzoomd is met cafeetjes en bars. Verder is het in Camden ook elke dag etnische markt met spullen van overal ter wereld: stoffen, hebbedingen, prullaria.
3) Portobello market: de markt zelf:antiek en duur, maar wel mooie winkeltjes in de buurt (zie soldaten in hout)
4) China Town: spreekt voor zich. Pal in het centrum. In de aangrenzende straten liggen heel veel restaurants en bars.
5) Islington. Absoluut te gek. Tube tot Angel, daar kom je automatisch in de hoofdstraat. Vlakbij ligt een klein straatje met allemaal brocantezaken (zie foto met winkel “Pennies”) Ook leuke restaurants (zie foto Gallipollicafe)
6) The seven dials: http://www.sevendials.co.uk/ Hippe winkeltjes in de buurt van Covent Garden. Toeristisch, duur maar toch de moeite om eens doorheen te stappen. Veel zelfmaakwinkels waar ze ter plekke spullen voor jou in elkaar steken (zie foto met vrouw die tas naait). Hier nergens eten want alles is er veel te duur. (zie pleintje met gekleurde huizen, één van de vele terrasjes)

Boeken: zeker Waterstones doen. Er bestaan een aantal van die winkels in Londen, maar die op Piccadilly is zeker de grootste en de beste. We hebben er Dita von Teese signeerde er toevallig op een keer dat wij daar waren.

Uitrusten en bekomen in parken:

1) Allertofste park: Kensington Gardens (zie foto met zwanen) met enorm grote pond en een mooi kunstpaviljoen in het midden van het park. Je kan daar ook Kensington Palace bezoeken. Verder is Kensington ook leuk om te winkelen, weg van de drukte van het centrum. (er is daar een metrohalte)
2) Lekker park: Green Park. Staat vol met ligstoelen en ijskraampjes. (zie foto) We noemen het het ‘blote-buiken-park” omdat vanaf de eerste zonneschijn alle Londense zakenlui daar ’s middags met ontbloot bovenlijf komen middagpauze nemen. (de foto’s van de behaarde blote buiken heb ik maar weggelaten) Echt een treat!


Stoffen:
1) Extreem mooi maar navenant duur: de stoffenafdeling van de fantastische woonwinkel Liberty : http://www.liberty.co.uk/
2) Te betalen: een aantal gezellige stoffenwinkels in Soho, er liggen er zeker drie in Wardour Street (zijstraat van Oxford street, metro Tottenham Court Road) Eén ervan is de foto met de vlaggetjes.
3) Voor de geïnteresseerden: zeker even naar Ridley Market. Je neemt de metro tot in Highbury Islington en stapt daar over op de Overgroundtrain. Je doet een halte of drie en als je nog bijna de enige overgebleven blanke passagier bent, is het tijd om uit te stappen (halte Dalston). Daar kom je dan op Ridely Road bij allemaal Afrikaanse winkels (sommige heel shabby, maar wel leuk) en daar is het ook elke dag Afrikaanse stoffenmarkt. Echt goedkoop. Ik heb er een aantal Dutch Wax’s gekocht.Een voorbeeld van de stoffenkramen daar zie foto “Dalston Mill Fabrics”.
4) Als je in Shoreditch metro uitstapt en vandaar de straat Bethnal Green Road afwandelt tot in bijna Bethnal Green, kom je het ene stoffenwinkeltje tegen het andere tegen. Bijna allemaal Azatisch met wondermooie, flinterdunne stoffen om sari’s van te maken (bij mij werden het haast allemaal kussens) Shoreditch zelf begint alsmaar meer hippe winkelbuurt te worden met alternatieve koffiebars en eettenten.


Uitstap:
- Echt de moeite en meteen een hele andere wereld: een boottocht naar Greenwich (http://www.visitgreenwich.org.uk/)
Al die keren dat we in Londen waren, zagen we er tegenop omdat het zoveel moeite leek, maar het viel ontstellend mee (niet lang wachten op de boot, slechts een zeer korte trip en helemaal niet duur). Je stapt op bij de Tower. Greenwich zelf is een pareltje. Mooie gebouwen en vooral een leuk winkeldorpje. Wel heel toeristisch. De boottocht zelf is trouwens ook de moeite waard omdat je Londen van een hele andere kant ziet.

zondag 24 februari 2013

Princess Leia maar niet Darth Vader




Omdat zowel de dochter als ik aan een verzetje toe waren, ook omdat er wellicht de laatste-sneeuw-van-dit-jaar is gevallen maar vooral omdat de brioches niet meer te eten waren maar veel te mooi om weg te gooien, hebben we twee sneeuwpoppen gerold. Die met de oorwarmers is uiteraard princess Leia. Voor haar vriend bedachten we nog geen naam. Helaas is het ons niet gelukt een Darth Vader te boetseren.
Momenteel smelten ze tegen 200 per uur.

As both the daughter and I were in for a treat, also because this is supposed to be the-last-snow-of-the-year but most of all because the brioches were no longer edible but still looked too good to throw away, we rolled two snowmen.
The one with the earflaps is obviously princess Leia, we haven’t figured out yet how to call her friend. He doesn’t really look like a darth Vader to me.
Currently they are rapidly melting. So sad.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...